Tempeh, wellicht heb je het wel al eens gehoord. Maar wat is het precies? Net als tofu is tempeh een vleesvervanger wat je op verschillende manieren kan bereiden.
Tempeh komt oorspronkelijk uit Indonesië en zijn samengeperste gefermenteerd sojabonen. Tempeh bestaat bijna voor de helft uit eiwitten en onverzadigde vetzuren. Ook bevat het een hoog gehalte aan ijzer, calcium en magnesium. Super voedzaam dus!
Proberen? Wij hebben voor jullie een super lekker recept voor een zoet pittige tempeh.
Wat heb je nodig:
- 1 blok tempeh
- 1 ui
- 2 eetlepels geperste knoflook
- 1 lepel laos
- 2 eetlepels sambal
- 3 eetlepels ketjap manis
- Halve eetlepel gula djawa
- 2 blaadjes djeroek poeroet
- 1 eetlepel citroensap
- Zout en peper naar smaak
- Olie om in te bakken
Bereidingswijze:
- Snijd de tempeh in reepjes, hoe dunner de reepjes zijn, hoe krokanter de tempeh wordt.
- Verhit ondertussen een ruime hoeveelheid olie in de pan. Bak de reepjes bruin en krokant. Als de tempeh klaar is laat je het uitlekken op een bord met keukenpapier.
- Haal de olie uit de pan en laat een laagje zitten, hierin ga je nu de bumbu maken.
- Snipper de ui en bak deze samen met de knoflook pasta. Voeg dan de laos, sambal en djeroek poeroet blaasjes toe en mix dit door.
- Voeg de gula djawa toe en roer dit tot de suiker is gesmolten. Daarna doe je de ketjap en citroensap erbij. Verwarm dit tot het een beetje gaat bubbelen.
- Als het bubbelt mag de tempeh erbij. Schep het mengsel door tot alle tempeh bedekt is met de bumbu.
- Klaar is je tempeh goreng. Selamat makan!