Sambal badjak is een van de bekendste sambals. Door de pepers, de uien en suiker is de sambal wat milder met toch een lekkere volle smaak. Met dit recept maak je je sambal badjak heel makkelijk zelf!
Ingrediƫnten
- 11 grote rode pepers
- 3 uien in stukken gesneden
- 4 tenen knoflook
- 12 kemiri noten
- 3 theelepels palmsuiker
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel trassi
- 4 lepels arachide olie
- 125 ml tamarindesaus
- 2 stengels citroengras
- 2 lepels sojaolie
- 200 ml kokosmelk
Bereidingswijze
- Snij de pepers in ringetjes.
- Snij de ui in grove stukken.
- Snij de citroengrasstengels in kleine stukjes.
- Snij de knoflook fijn.
- Doe de pepers, ui, knoflook en kimiri noten in een keukenmachine en maak hier een pasta van.
- Voeg dan de trassi, suiker en laos toe en meng het tot 1 geheel.
- Verhit wat olie in de pan.
- Bak het mengsel tot de uien gaar en bruin zijn.
- Voeg de tamarindesaus, kokosmelk, de stukken citroengras en wat zout naar smaak toe.
- Laat het mengsel op zacht vuur garen en roer het regelmatig door.
- Als de olie naar boven komt drijven is de sambal klaar.
- Doe de sambal in gesteriliseerde potjes en laat het goed afkoelen.
Selamat makan! Wij zijn benieuwd naar het resultaat. Deel het met ons via #gembiramaastricht of #lekkergembira