Sate Lilit, kennen jullie het?
Een Indonesische klassieker afkomstig van de Balinese keuken. Sate Lilit is anders dan de normale saté. ‘Lilit’ betekent omwikkelen i.p.v. spiesen! en inderdaad, voor deze saté wordt een mengsel van gemalen vlees of vis rond een stengel citroengras of dikkere spies heen gewikkeld.
Het vlees kan variëren van gemalen kip, varkensvlees, rundvlees of vis. Vervolgens worden de kruiden toegevoegd aan het mengsel. Het kruidenmengsel voor het gehakt kan erg variëren. Wij hebben samen bij locals thuis gekookt en gebruik gemaakt van citroenengras, chili, laos, knoflook, gember en djeroek poeroet en kokos.
Wat was dat lekker. Om deze ware smaaksensatie met jullie te delen hebben wij een makkelijk recept voor jullie om thuis te proberen.
Benodigdheden:
- 300 gram kipgehakt
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel laos
- 1 gesnipperde sjalot
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel witte peper
- 4 teentjes geperste knoflook
- 1 theelepel gemalen kemiripasta
- 100 gram geraspte kokos
- 3 teentje knoflook
- 1 sjalot gesnipperd
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel trassi
- Beetje suiker
- 8 dikkere saté prikkers of citroenstengels (sereh)
- Olie om in te bakken
Bereidingswijze:
- Meng alle kruiden en de olie samen met het kipgehakt en kneed het geheel goed door.
- Neem een handje van het kipgehakt mengsel en kneed het gehakt stevig om de citroenstengel of de saté prikker. Goed aandrukken, zo glijdt het vlees er niet af tijdens her bakken.
- Verhit wat olie in de pan en bak de satés aan beide kanten goudbruin.
- Serveer de satés met wat kecap of sambal en witte rijst.
Mocht je wat vlees over hebben, draai er kleine balletjes van. In Bali noemen ze het Lotteng. Lekker makkelijk 🙂
- Selamat makan!